Изборите минаха, бюлетините още се броят и все пак резултатите са

...
Изборите минаха, бюлетините още се броят и все пак резултатите са
Коментари Харесай

4 скандални истории от изборния ден

Изборите минаха, бюлетините още се броят и все пак резултатите са съвсем ясни. Всички ги разясняваме като приключен факт, само че знаем ли в действителност до каква степен са действителни? Множеството сигнали до СИК, РИК и ЦИК всяват ужас, само че още повече съмнение носят изявленията в обществените мрежи, където най-смело и искрено се цитират имена, секции, компании... 

Като този коментар, да вземем за пример: " Топлоелектрическа централа Плевен имат лична изборна секция. В петък им взимат персоналните карти и им ги връщат в понеделник + по 50лв. към заплатата. Отказали да си дадат картите няма, тъй като има последици. "

Да, скандал! Ако беше единствен, може би щяхме да сме по-възмутени. За страдание обаче, толкоз сме се наслушали на истории за корпоративен избор и " твърди ядра ", че ще подминем. Можем ли по този начин самоуверено и безконтролно обаче да подминем и останалите?

В секцията, където аз бях покровител, не се случи нищо изключително – " просто " изчезнаха флашките от машинното гласоподаване. Подминахме. Елисавета Белобрадова, или Letiashtata Kozzila Erato, е била страж на вота в Лом, а там също доста нередности са били подминавани с години, като някои бяха подценени и през вчерашния ден, само че въпреки всичко факторът, че се е явил някой външен, който да следи, е изиграл добра роля в цялостното протичане на изборния ден.

" В Лом, 33-а секция изборният развой се управлява напълно от покровителя на ГЕРБ–СДС с китния прякор Тошко Лихваря. "

" Той борави с персоналните документи на гласоподавателите, диктува данни на член на комисията и пуска бюлетини вместо гласоподавателите в урната. Той ме заплаши, викам и се държа нападателно пред служителя на реда, който би трябвало да опазва реда. "

Преживяванията на Елисавета бяха следени от доста хора във Facebook, а физическата и цялост в последна сметка не бе накърнена, само че не можем да кажем същото за правата на гласоподавателите, дирижирани от въпросния Тошко.

 

Здравейте още веднъж от Лом, секция 33. След като пуснахме сигнал до РИК за това, че покровителя на ГЕРБ Съюз на демократичните сили Тошко Лихваря...
Posted by Letiashtata Kozzila Erato on Sunday, 4 April 2021
В Лом явно е имало ползи, които е трябвало да бъдат предпазени. Дали това важи и за идващия образец, даден ни от " Биволъ "? Има ли предумишлено изтриване на гласове за Демократична България, или става дума за елементарна немарливост?

 

#Кой попълня на тези избори? (Секция 9, кв. Южен, гр. Пловдив) Източник: Vladimir Dzhuvinov, Фейсбук
Posted by Биволъ on Monday, 5 April 2021
След риска да бъдат сбъркани (или преднамерено подменени) протоколите на равнище СИК, идва идващото предизвикателство – ЦИК. Попаднахме на репортаж, който още веднъж демонстрира, че никой не знае какво тъкмо прави и каква му е ролята в съответните избори. 



За край вижте описа на един наблюдаващ на вота. Съжалявам, че с него ще наруша спокойствието ви, само че то така и така е единствено видимо, тъй като не може да бъдем спокойни, до момента в който такива неща се случват:

" Това, което открих е, че едни и същи хора гласоподават неведнъж. Това се случваше, както в следената от мен секция, по този начин и в прилежащите. "

Дори не става дума за прословутите " мъртви души " с чиято еднаквост се спекулира. Не, става дума за човек, който по някаква причина индиферентно си гласоподава по няколко пъти и явно няма кой да го спре. А не е и единствено това, вижте цялата обява.

 

Приятели, споделям усещанията си от изборния ден, в който участвах като наблюдаващ. Ако не го бях видял с очите си...
Posted by Валери Григоров on Sunday, 4 April 2021
 

Ако вие също имате какво да разкажете – не се колебайте да го извършите, като се свържете с нас по имейл или посредством фейсбук страницата ни. Разбира се, не подценявайте формалния път за подаване на сигнали при изборни нередности, тъй като това е пътят към разрешаване на проблемите. Иначе постоянно ще мрънкаме онлайн, а някой различен ще дирижира живота ни.

 
Изборите в дребния град: Изчезнали флашки и протоколи, попълнени с молив
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР